zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафе, фасул и ябълки: основни храни за здравето на женатаКафе, фасул и ябълки: основни храни за здравето на жената

здраве.bg

Пълноценното хранене предполага разнообразие от храни, както и тяхното правилно разпределение през деня. Все повече научни изследвания се опитват да направят разлика между двата пола и по отношение на това какво е най-полезно да присъства в храната на всеки един от тях. По-долу ви предлагаме препоръките в резултат на три от тях, цитирани от списание Prevention.

Кафето

2-3 чаши кафе дневно могат значително да намалят риска от инсулт при жените, твърдят експерти от Мадридския независим университет, които в продължение на 24 години са изследвали над 83 хиляди жени.

Според испанските учени обаче тази закономерност е налице само при жените със здрава сърдечно-съдова система. При проблеми в нея кафето не само няма да помогне, но и ще навреди.

За справка: инсултът е следствие от рязкото нарушение в кръвоснабдяването на мозъка (поради запушването, разкъсването или силното свиване на кръвоносни съдове). Без кислорода, който се доставя с кръвта, мозъчните клетки умират за няколко минути. Затова при инсулт оказването на незабавна помощ е от изключително значение. Според статистиката, инсултът е втората причина (след инфаркта) за преждевременна смърт.

Ябълките

Ябълковият екстракт намалява риска от рак, твърдят американски учени. Техните наблюдения показват още, че той забавя и растежа на вече съществуващо злокачествено образувание (например аденокарцином).

Специалистите от Университета на Пенсилвания отдават този ефект на съдържащите се в ябълките флавоноиди (които се срещат в голямо количество и в портокалите, гроздето, ягодите, сливите).

За справка: аденокарциномът е злокачествено образувание, възникващо в тъканите на жлезите. Той е най-честата причина за смърт в резултат на рак на гърдата, който е втората най-често срещана форма на рак (според статистиката, той се диагностицира при повече от 10% от жените на възраст от 13 до 90 години).

Фасулът

Фасулът...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.