zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самотата - по-опасна от цигарите!?Самотата - по-опасна от цигарите!?

23 февруари 2009, здраве.bg

Самотата е не по-малко опасна за здравето отколкото пушенето и наднорменото тегло, твърдят психолози. Липсата на достатъчно контакти прави хората не само нещастни, но и оказва негативно влияние на тяхното психическо и физическо състояние.

Чувството за изолация повишава кръвното налягане, стреса и общата умора, а също така води до нарушения в дълбокия сън и увеличава шансовете да развитие на болестта на Алцхаймер. Освен това, самотата намалява силата на волята и упоритостта, а това се отразява на способността на човек да води здравословен начин на живот, се съобщава в доклад, изнесен на конференцията на Американската асоциация за съдействие за развитието на науката от проф. Джон Качиопо от университета на Чикаго.

“Самотата не само променя поведението. Тя е пряко свързана с негативни промени в нормалния кръвен поток “, отбелязва Качиопо, “Самотата води до увеличаване в отделянето на хормона на стреса, който влияе отрицателно на имунната система и води до повишаване на кръвното налягане и появата на депресия”.

Статистиката показва, че самотните хора като правило боледуват по-често. Те по-малко се занимават с физически упражнения и консумират повече калории - “За да си създадат комфорт те ядат повече мазнини и сладки продукти”, допълва ученият, цитиран от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.