zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха важен фермент, влияещ на кожата и косата



Откриха важен фермент, влияещ на кожата и косата

23 февруари 2009, здраве.bg

Фермент, свързан със синтеза на мазнините в организма, е един от главните елементи за осигуряването на здравата кожа и коса, смятат австралийски специалисти от Института по сърдечно-съдови заболявания “Гладстоун”.

Учените са изследвали действието на ферментите, произвеждащи триглицериди и са установили че един от тях е основният регулатор на активността на ретиноидната киселина в клетките.

Лабораторните тестове са показали, че отстраняването на фермента DGAT1 води до значително повишаване на концентрацията на ретиноидна киселина в кожата и структурата на косъма.
Киселината производна на витамин А или ретинола се използва за лечение на кожните заболявания (например псориазис и акне) и някои ракови образувания, но тя е токсична и нейните свойства трябва да бъдат точно контролирани.

При недостиг на DGAT1 кожата става много чувствителна към ретинола, съобщават австралийските биолози, цитирани от Ройтерс. Според тях, именно дефицитът на този фермент е причина за оплешивяването и окапването на косата и тези процеси могат да бъдат прекратени с намаляването на ретинола в храненето.

DGAT1 може да преобразува ретинола в инертна форма. Без него тази способност се изгубва и всяко едно увеличаване на количеството ретинол в кожата има негативни последствия.

Откритият фермент може да се окаже много важен инструмент в борбата с кожните заболявания и окапването на косата благодарение на способността му да регулира нивата на ретоноидната киселина, обобщават дерматолозите.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.