zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смъртността от рак най-сетне намаляваДългата война със заболяването на накрая дава резултат.

10 февруари 2006, здраве.bg

През 2005 г. за първи път от 75 г. насам смъртните случаи от рак в световен мащаб са намалели, съобщи CBS News. Намалението е незначително, но все пак за пръв път тенденцията е отрицателна, коментират специалистите.
“Всичко се дължи на борбата срещу тютюнопушенето, ранното диагностициране и новооткритите по-ефективни начини на лечение”, казва д-р Майкъл Тюн от Американския център по изследвания на рака, “най-голям дял за успеха имат постиженията в борбата срещу пушенето”.
Данните за раковите заболявания през миналата година и по-скоро отрицателната тенденция при смъртността стана една от главните теми в медицинското съсловие. За най-вещите в областта положителният резултат не е изненада. Те считат, че още по-голямо постижение ще бъде, когато медицината успее не само да намали числото на смъртните случаи, но и на заболеваемостта – особено на фона на увеличаващото се всяка година население на земята.
Най-разпространените форми на рака са тези на белите дробове, гърдата, простатата и дебелото черво. При тях смъртността вече е доведена “само” до 51%, като според учените основна причина за това е ранната диагностика.
Специалистите са оптимистично настроени и смятат, че отрицателната тенденция ще продължи.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.