zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционира



Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционира

или източен ум в западна лаборатория.

14 февруари 2009, capital.bg
четете още в capital.bg


... са впечатляващи. В края на експеримента на шест от тестовете медитиращата група отбелязва сериозно повишение в показателите и се представя значително по-добре, отколкото двете контролни групи. Множество други изследвания сочат, че медитацията повишава нивата на хормона вазопресин, засилва паметта, намалява стреса и нивото на стресовия хормон кортизол и увеличава точките на тестовете за интелигентност със средно 2 на година практика. Медитацията по правило повишава и нивата на ендорфина и серотонина, което има благотворно влияние върху психиката.

Може би най-впечатляващото изследване досега, разкрива, че практикуването на медитация дори променя в положителен смисъл функционирането на гените ни (J Psychosom Res 2008). Ефектът най-общо се изразява в увеличение на антиоксидантната способност на тялото, което стимулира имунната система, забавя стареенето и предпазва от рак.

MIT и Далай Лама

През 2003 г. Масачузетският технологичен институт (MIT) провежда двудневна научна среща по неврология. Освен учените обаче там присъства група будистки монаси, предвождани от самия Далай Лама. Идването на будистите съвсем не е самоцелно. Както споделя неврологът Франциско Валера: "Те изучават мозъка 2500 години, а ние едва от няколко десетилетия. Със сигурност имат какво да ни кажат."

И наистина е така. Доказват го стотиците изследвания върху медитацията, публикувани през последните години. Тя е полезна за здравето и може да ни научи как да контролираме живота си. Това се постига чрез практикуване на себеосъзнаването, което се състои в наблюдаване и контрол на мислите, впечатленията, емоциите... Буда е учил, че "господството над мисленето дава власт над живота". Несъмнено, ако изгоним глупавите, лошите, тъжните и прочие мисли от съзнанието си, ще бъдем много по-щастливи и ефективни в това, което правим.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.