zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционира



Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционира

или източен ум в западна лаборатория.

14 февруари 2009, capital.bg
четете още в capital.bg


Майстор йога заявява на японски изследователи, че по време на медитация не усеща болка. Поставен в лабораторни условия, учените установяват, че когато е буден, мозъкът му отчита и реагира на болка, както е при всички ни. Когато медитира обаче наистина не усеща физическо страдание (Eur J Pain, 2005:9:581).

Учените са озадачени, но имат обяснение. Усещането за болка се интерпретира в определени мозъчни дялове. Те са активни както в будно състояние, така и по време на сън. По някакъв начин обаче остават неактивни по време на медитацията на йогина.

За тялото...

Медитацията е метод за постигане на себеосъзнаване. Множеството школи наричат медитация съвсем различни техники и практики. Накратко казано, съществуват 2 основни вида - при едната човек се съсредоточава върху едно-единствено нещо и така дисциплинира ума си. Вторият вариант е, когато практикуващият се опитва да спре да мисли или по-точно овладява мозъка си, който непрестанно отразява околната среда. Учените се интересуват основно от втория вид медитация, чиято цел е постигане на себеосъзнатост.

Над 200 болници в САЩ предлагат към своите традиционни методи за лечение и т.нар. MBSR програма (от англ. Mindfulness-Based Stress Reduction - понижаване на стреса чрез себеосъзнаване). По същество програмата е обучение по медитация. Ползите от нея включват регулация на кръвното налягане и холестерола, облекчаване на болки, понижаване на стреса и склонността към депресия, регулация на съня.

В едно от тези лечебни заведения група американски учени решават да установят дали медитацията ще се отрази на нивата на мелатонина при жени. Този хормон е изключително важна биомолекула с многостранно въздействие върху организма.

Мелатонинът се синтезира в епифизната жлеза под действие на слънчева светлина. Според великия философ и математик Декарт в тази жлеза (третото око или 6-ата чакра аджна за йогите) се намира душата и там духът се свързва с психиката, чието физическо изражение е мозъкът. За учените обаче...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.