zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционираКак медитацията променя начина, по който тялото ни функционира

или източен ум в западна лаборатория.

14 февруари 2009, capital.bg
четете още в capital.bg


Майстор йога заявява на японски изследователи, че по време на медитация не усеща болка. Поставен в лабораторни условия, учените установяват, че когато е буден, мозъкът му отчита и реагира на болка, както е при всички ни. Когато медитира обаче наистина не усеща физическо страдание (Eur J Pain, 2005:9:581).

Учените са озадачени, но имат обяснение. Усещането за болка се интерпретира в определени мозъчни дялове. Те са активни както в будно състояние, така и по време на сън. По някакъв начин обаче остават неактивни по време на медитацията на йогина.

За тялото...

Медитацията е метод за постигане на себеосъзнаване. Множеството школи наричат медитация съвсем различни техники и практики. Накратко казано, съществуват 2 основни вида - при едната човек се съсредоточава върху едно-единствено нещо и така дисциплинира ума си. Вторият вариант е, когато практикуващият се опитва да спре да мисли или по-точно овладява мозъка си, който непрестанно отразява околната среда. Учените се интересуват основно от втория вид медитация, чиято цел е постигане на себеосъзнатост.

Над 200 болници в САЩ предлагат към своите традиционни методи за лечение и т.нар. MBSR програма (от англ. Mindfulness-Based Stress Reduction - понижаване на стреса чрез себеосъзнаване). По същество програмата е обучение по медитация. Ползите от нея включват регулация на кръвното налягане и холестерола, облекчаване на болки, понижаване на стреса и склонността към депресия, регулация на съня.

В едно от тези лечебни заведения група американски учени решават да установят дали медитацията ще се отрази на нивата на мелатонина при жени. Този хормон е изключително важна биомолекула с многостранно въздействие върху организма.

Мелатонинът се синтезира в епифизната жлеза под действие на слънчева светлина. Според великия философ и математик Декарт в тази жлеза (третото око или 6-ата чакра аджна за йогите) се намира душата и там духът се свързва с психиката, чието физическо изражение е мозъкът. За учените обаче...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.