zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошият пример на родителите е основна причина за затлъстяването при децата



Лошият пример на родителите е основна причина за затлъстяването при децата

13 февруари 2009, здраве.bg

Една от главните причини някои децата да ядат повече хамбургери и пържени картофи, е лошият пример от страна на родителите. Ако самите те са пристрастени към продуктите на бързото и неправилно хранене, е много по-вероятно и децата им да са такива, смятат терапевти от Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Според педиатрите, вкусовите си навици децата изграждат най-вече в семейството, а липсата на здравословни продукти в детското хранене съвсем не е учудващо, като се има предвид нарастващия брой кафенета и заведения за бързо хранене.

Своят извод диетолозите правят след анкета, проведена сред повече от 1000 ученици. Резултатите от нея показват например, че при децата, чиито родители употребяват много газирани напитки, има 40% по-голяма вероятност също да предпочитат такива и то всеки ден.

Консумацията на газирани напитки в типа хранене се асоциира най-вече с употребата на fast food. Според статистиката, около половината от децата, чиито родители пият кока-кола, всеки ден си купуват и fast food продукти. 45% от децата, които рядко употребяват плодове и зеленчуци, по-бързо се “пристрастяват” към този тип хранене и по-бързо набират наднормено тегло.

“Родителите играят първостепенна роля за формирането и на положителните и на отрицателните навици в начина на живот на децата”, обобщават специалистите, цитирани от Би Би Си, и съветват родителите да грижат повече за пълноценното хранене на децата си, като ги поощряват по-често да ядат на храна, приготвена в домашни условия.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.