zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прекаляването с телевизията понижава творческите способности у децатаПрекаляването с телевизията понижава творческите способности у децата

3 февруари 2009, здраве.bg

Все по-характерното за съвременните деца пристрастяване към гледането на телевизия води до загуба на част от техните творчески способности, твърдят аржентински учени, цитирани от Ройтерс.

Според авторите на изследването от Асоциацията по психоанализа на Аржентина (АПА), много родители днес възприемат телевизора като “своеобразна бавачка, която оказва на детето им хипнотично въздействие, и ги занимава, докато те самите могат спокойно да свършат нещо друго”.

В това обаче се крие голяма опасност, смятат аржентинските психолози, защото животът на децата “започва да се върти около образи и картинки, които като външни стимули, далеч не винаги са положителни”.

Такива деца губят творческите си способности и в бъдеще у тях най-често се появяват проблеми с изразяването в устна и писмена форма, твърди Сара Сусман, ръководител на изследването.

Загубата на тези способности води до поява на апатия и загуба на интерес към обкръжаващата действителност.

Според мнението на някои крайно негативно настроени към телевизията психолози, пристрастяването към телевизията следва да се нареди заедно с други зависимости, вкл. и наркотичната.

Аржентинските психолози съветват родителите да се откажат от “услугите на такава бавачка” и по-често да разговарят с децата си, което развива мозъчната им дейност и подобрява способността да се помни и учи.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    превенция    деца    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.