zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кривогледството при децата



Кривогледството при децата

27 януари 2009, здраве.bg

До 6-месечна възраст при детето е напълно нормално да си криви очите, т.е. да прави с тях движения, нехарактерни за големите деца и възрастните. Но ако след този период то продължава да ги присвива, да обръща или накланя главата си, задължително е време да се консултирате със специалист-офталмолог.

Кривогледството има повече от 20 разновидности. То може да бъде провокирано от скарлатина, морбили, грип и различни други инфекции. Затова винаги когато боледува, родителите трябва да следят то да не преуморява зрението си.

Основна причина за възникването на кривогледство при децата на възраст около година е несъгласуваността на работата на мускулите, които осъществяват движението на очите. Рефлексотерапията може да подобри зрението, но при кривогледство тя трябва да бъде съчетана с други методи на лечение.

Офталмолозите често назначават т.нар. ортоптично лечение, т.е. “затваряне” на едното око - за да се тренират мускулите на кривогледото око. Този метод е подходящ само за тези деца, които не се стесняват от затвореното си око. При кривогледството спокойствието и комфортът на детето са особено важни, тъй като лечението може да продължи месеци наред.

Съществува и периодично кривогледство, което не се проявява постоянно, а само когато окото се намира в определена позиция, например когато детето току-що се е събудило или се намира в необичайна ситуация, вълнува се или просто е уморено.
Дори обикновената простуда може да провокира кривогледство.

Тази разновидност на кривогледството се среща в около 20% от случаите и може да се премахне само с активно лечение. Операция в този случай не е необходима.

Периодичното кривогледство, както и всяко друго, може да предизвика влошаване на зрението. Кривогледото око в 85% от случаите става “мързеливо”, вижда по-лошо от здравото, развива се амблиопия - зрението остава намалено дори при постоянно носене на очила. Това може да се избегне само в детството и колкото по-рано е започнало лечението, толкова по-добре.

Проверката...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    деца    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.