zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха инсулинова дъвкаСъздадоха инсулинова дъвка

21 януари 2009, здраве.bg

Учени от университета “Сиракуза” (САЩ) възнамеряват да патентоват нова лекарствена форма на инсулина – инсулинова дъвка, съобщава списание New Scientist.

Към момента болните от захарен диабет получават инсулин с помощта на инжекции, а това е свързано с редица неудобства. Ето защо дълги години учените работят върху създаването на по-удобна за пациентите лекарствена форма на инсулина.

При опита за създаване на таблетки основните пречки са, че инсулинът лесно се разрушава от ферментите на храносмилателната система и лошо се абсорбира в кръвта.

Робърт Дойл и неговите колеги са открили оригинален начин за разрешаване на проблема, като са решили да използват уникалния механизъм за транспортиране на витамин В12 в човешкия организъм. Този витамин се свързва с белтъка хаптокорин, който се секретира от слюнните жлези. В такава форма комплексът е защитен от разрушаване в агресивната среда на стомаха. Едва в тънкото черво витамин В12 се отделя от хапторина и се прикрепва към друг белтък – вътрешния фактор на Касъл, а това му позволява лесно са се абсорбира в кръвния ток.

Американските учени вече са експериментирали, като са прикрепили молекула инсулин към витамин В12. Проведените предварителни изследвания показват, че методът работи успешно.

По думите на Дойл, при хората най-добър начин за въвеждане на лекарството би бил използването на дъвка: “В процеса на дъвчене се отделя голямо количество слюнка, която съдържа необходимото за свързване с лекарството количество белтък.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.