zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафе и чай - срещу АлцхаймерКафе и чай - срещу Алцхаймер

19 януари 2009, здраве.bg

Кафето и чаят намаляват риска от старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер, смятат шведски учени от Каролинския институт и университета “Куопио” (Финландия), които са изследвали повече от хиляда пациенти на възраст от 65 до 79 г.

Дългосрочното въздействие на кофеина върху централната нервна система, както и преди остава неизвестно, но невролозите предполагат, че веществото притежава защитни свойства срещу патологичните процеси, водещи до увреждането на нервните клетки.

Участниците в изследването са били разделени на три групи. Първата е употребявала по 1-2 чаши кафе дневно, втората – по 3-5 чаши, а третата – повече от 5 чаши.
Показателите за употребата на чай са били оценявани в две групи. Участниците от първата не са пиели чай, а от втората са изпивали по 1 чаша чай всеки ден.

Резултатите, цитирани от АМИ-ТАСС, показват, че хората, пиещи по 3-5 чаши кафе дневно, са с най-нисък риск от Алцхаймер, а чаят също предотвратява понижаването на умствените навици, но в по-малко степен.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.