zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вегетарианството не предотвратява риска от рак и сърдечни заболявания9 февруари 2006, здраве.bg

Диетите, богати на плодове и зеленчуци, и ниската консумация на мазнини често се смятат за панацея от всички болести. Нови изследвания обаче поставят под съмнение ефективността на този тип хранене по отношение на най-опасните заболявания, специално при жените.
Три едновременни проучвания, проведени в рамките на американската програма Women’s Health Initiative, са обхванали над 50 хиляди жени и са показали, че дори храненето да е предимно със зеленчуци и плодове, това в никаква степен не намалява риска от инфаркт, инсулт, рак на гърдата и яйчниците.
Осемгодишното наблюдение над доброволките, включили се в програма, не е намерило никакви доказателства, че храната с ниско съдържание на мазнини дава някаква защита против изброените заболявания, независимо от теорията колко вредна може да бъде редовната употреба на висококалорични и съдържащи животински мазнини храна.
Изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association, твърди, че засега изводите не могат да бъдат считани за окончателни, тъй като за тази цел е необходимо да се проследи целия жизнен цикъл на човешкия организъм, храната, която всеки приема през целия си живот, както и да се вземат предвид редица други неблагоприятни по отношения на различните заболявания фактори. Въпреки това учените смятат резултатите за недвусмислени и препоръчват да се обърне по-голямо внимание на цялостния начин на живот и най-вече на психическото състояние.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.