zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да изкараме зимата здрави, но и без да пълнеем



Да изкараме зимата здрави, но и без да пълнеем

dieti.info

Статистиката сочи, че именно през зимата човек е склонен да яде особено много “вредна” храна. Новите изследвания, проведени от американски диетолози, дават възможност зан по-елементарен подход към рационалната диета - употреба на повече натурални зърнени продукти, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци и съответно – ограничаване употребата на червено месо, яйца и млечни изделия, продукти, лишени от целулоза, а също така захар, сол и мазнини.

Нерафинираното растително масло се усвоява по-добре от организма. То укрепва клетките и капилярите и съдържа много витамин Е.

Недостигът на мазнини вреди на здравето! През студените сезони особено много страдат ръцете и краката, по-лесно възникват дерматити, намалява потентността, организмът е по-податлив на стрес, забавя се растежът при децата.

Мазнините обаче са полезни само в малки количества. Дневно на нашия организъм е достатъчна приблизително 1 ч.л. растително масло. От нерафинираните е препоръчителна употребата на царевично олио. Можете да използвате и малко количество слънчогледово, соево олио или зехтин.

Зеленчуците се усвояват добре от тялото - зареждат го с топлина и голямо количество енергия. В студеното време те са идеалната храна.

Кореноплодните и почвените зеленчуци (например тиквата) са прекрасен източник на витамини, минерални вещества и сложни въглехидрати. Те дават възможност на организма да произвежда необходимата му да се стопли енергия, а и създават чувство за ситост.

Зелето, марулите и другите видове салатни зеленчуци са богати на хлорофил и протеини, които играят важна роля за образуването на нови кръвни клетки. Те са източник и на витамин С, калций и алкални минерални вещества.

Трябва да се внимава обаче със зеленчуците, които съдържат някои леко токсични вещества. Доматите и спанакът например съдържат оксалова киселина, която забавя усвояването на калция. Употребата на картофи, патладжан, копър и лапад също трябва да бъде ограничена, тъй като те способстват за окисляването на...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.