zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазната храна забавя биологичния часовникМазната храна забавя биологичния часовник

Това е още една причина тя да доведе до напълняване, сочи изследване.

8 януари 2009, здраве.bg

Пристрастеността към мазната храна води не само до наднормено тегло, но и до срив в биологичния часовник – разстройство в циркадния ритъм на организма. Той започва да изостава от естествения денонощен ритъм, а това по специфичен начин води до повишаването на теглото.

Учени под ръководството на Орен Фрой от Еврейския университет в Йерусалим са провели опити, които доказват причинно-следствената връзка между особеностите на храненето и дисбаланса в биологичния часовник.

Основна цел на учените е била да се докаже контролира ли биологичният часовник процеса на производство на адипонектин – белтък, отделян от клетките на мастната тъкан, свързан с процесите на усвояване на глюкозата и с липидния обмен, и съответно какво влияние върху този контрол оказва диетата с високо съдържание на мазнини.

Резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс, показват, че нивата на адипонектина съответстват на нормалния ритъм на денонощието само при наличие на „обезмаслена диета”.

“Диетата с високо съдържание на мазнини води до закъсняване на биологичния часовник”, заявяват учените.

В статията си, публикувана в списание Endocrinology, те отбелязват, че диетата с високо съдържание на мазнини способства за затлъстяването не само поради мазните съставки в храната, но и поради нарушаването на биологичните ритми, което на свой ред води до нарушения в обмяната на веществата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.