zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Популярността също е генетично заложена?!Популярността също е генетично заложена?!

7 януари 2009, здраве.bg

Популярността на човека сред неговото обкръжение зависи от гените, смятат учени от университета на Мичиган, САЩ: “Гените определят не само конкретните поведенчески норми, към които ние се придържаме в живота, но и социалните последствия от моделите на това поведение”.

По време на своя експеримент учените са събрали ДНК проби 200 доброволци и са установили, че именно хората склонни към нарушаване на общоприетите правила са били най-популярните личности сред техните връстници.

“Гените безспорно предразполагат човека към определен тип поведение и предизвикват съответно различна реакция сред заобикалящите го”, смятат авторите на експеримента, цитирани от Ройтерс.

Те са успели за първи път да установят наличието на ясна връзка между определени гени, особеностите на характера и поведението и социалното положение на човека.

“Резултатите от изследването показват, че “любимците”, т.е. тези, които се ползват с най-голямо уважение, са хора със специфична форма на гена серотонин - важен невромедиатор, отговорен за доминирането на самостоятелността, личната независимост и увереността в собствените сили”, заключават учените.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.