zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои плодове съдържат най-много витамин С



Кои плодове съдържат най-много витамин С

Ацеролата е сродна на европейската череша, но съдържа многократно повече витамин С.

здраве.bg

... съответно около 2300-3150 мг, 2700 и 1700 мг витамин С, т.е. над 10 пъти повече от цитрусовите плодове.

Ацеролата, наричана още тропическа вишна или барбадоска череша, e близка като биологичен вид до европейската череша, но е далеч по-богата на витамин С. Тя почти не е позната у нас. Представлява вечно зелен храст или дребно дърво, което расте предимно в Южна и Централна Америка, Карибите, Мексико, Ямайка.

Ацеролата ражда в изобилие дребни червени плодове и е много използвана като суровина за получаване на натурален Витамин С – в нея има около 60 пъти повече от него отколкото в лимона. Тя е и отличен източник на минерални соли – особено такива на желязото и калция. Сокът е толкова популярен в Бразилия, колкото у нас е разпространен портокаловият.

Заради високото си съдържание на Витамин С, ацеролата се препоръчва от алтернативната медицина като противовъзпалително средство, за подпомагане на кръвосъсирването, за стимулиране дейността на черния дроб и бъбреците. Приема се като добавка от хора, страдащи от анемия, диабетици, при хора с високо ниво на холестерол и в периоди на възстановяване.

Витамин С спокойно може да бъде наречен капризен – той не издържа на високи и ниски температури, поради което не се запазва в приготвените сладка, компоти, нектари, защото варенето го унищожава напълно. Също така не може да бъде намерен в замразените плодове и зеленчуци - заради ниската температура. Шипката е от богатите на витамин С плодове, познати в нашите географски ширини, но при изсушаването и дългото й съхранение количеството му намалява.

Нуждата на човешкия организъм от Витамин С е безспорна. Въпросът е как да си го набавим, и то качествено. Често, поради липса на информираност, предприемаме стъпки, които в последствие се оказват не дотам ефективни, а понякога дори и вредни. Затова е необходимо да се следи за качеството на продуктите и добавките, както и за оптималния баланс между приеманите всекидневно съставки.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.