zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои плодове съдържат най-много витамин С



Кои плодове съдържат най-много витамин С

Ацеролата е сродна на европейската череша, но съдържа многократно повече витамин С.

здраве.bg

Колко пъти сме яли лимони с надеждата да си набавим натурален витамин С? А всъщност в един от тези цитруси има само около 0,1% Витамин С. И то ако е добре узрял на слънце. Колко обаче от пристигналите у нас лимони отговарят на това условие...

Още от 30-те години на 20 век, когато витамин С за пръв път е изолиран като самостоятелно вещество (от лимоните), са широко разпространени различни – верни и неверни теории за това къде съдържанието му е най-високо, как да си го набавим, в какви дози…

Съвсем не е случайно, че витамин С занимава и научните среди и обикновените хора толкова много – неговите свойства са доказани в различни отношения. Той е:
• мощен имуностимулатор;
• засилва клетъчната и секреторната защита срещу инфекциозни агенти и мутирали клетки;
• силен антиоксидант;
• ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма;
• важен за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан;
• предотвратява появата на скорбут.

Организмът на почти всички бозайници синтезира Витамин С. Хората обаче не са от тях – те разчитат изцяло на набавянето му чрез храната.

В организма, аскорбиновата киселина (витамин С), действа комплексно с другите витамини и микроелементи, а изследвания показват, че натуралната му форма се усвоява по-лесно от организма и е по-ефективна.

Най-познати у нас като богат източник на витамин С безспорно са цитрусовите плодове. Лидери сред тях са гуавата и кивито. В 100 г гуава има около 180 мг витамин С, а познатото у нас зелено киви съдържа около 100 мг витамин С в 100 г плод (или около 70 мг в 1 бройка). За сравнение – в 100 г лимонов сок има около 50 мг, а в един портокал – приблизително 70.

Далеч по-богати на витамин С са непознати по нашите географски ширини плодове, които растат в Амазония – сливата Какаду (Kakadu Plum, Terminalia ferdinandiana), каму каму (Camu Camu, Myrciaria dubia), и ацеролата (Acerola, Malpighia glabra). В 100 г от тях се съдържат...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.