zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Необясними загадки на медицината



Необясними загадки на медицината

Алергията на някои хора към водата остава загадка за специалистите.

Въпреки напредъка си медицината все още не намира обяснение за много необичайни факти.

здраве.bg

... случай е документиран през 1941 г., когато жителка на Норвегия е излязла от шок след раняването си по време на бомбандировка и е започнала за говори със силно изразен немски акцент.

Допреди се е смятало, че корените на този синдром най-вероятно са психологични, но днес повечето учени вярват, че причината за неговото развитие е увреждане на речевите отдели в главния мозък в следствие на инсулт или раняване.

4. Моргелонова болест

Нейните симптоми са изключително странни: растежът на космите навън от сърбящи участъци кожа е съпроводен с рязка болка и усещане за движение – като че ли човек е инфектиран с паразити.

Хиляди хора от планетата страдат от това, но причините все още не са известни.

Ако потърсят лекарска помощ, на тези хора се дава обяснението, че това е добре известно разстройство на психиката, наречено бълнуваща паразитоза, при която болният е убеден, че неприятните усещания са предизвикани от наличието на паразити.

Кой е прав? Засега не се знае, но изследванията продължават. Някои учени смятат, че причината за растежа на описаните влакна е бактерията Agrobacterium, предизвикваща според някои разбирания развитието на злокачествени образувания при растенията.

5. Безумието на крал Джордж

Британският крал Джордж III е страдал от силно психично разстройство, поради което се е налагало често да го поставят в усмирителна риза.

Тогава учените са смятали, че причината за това състояние е оказало се в последствие генетично заболяване – порфирия. Но през 2005 г. след генетичен анализ на коса от краля е получен неочакван резултат: високи концентрации на арсен.

Сега най-възможното обяснение е, че лекарствата, които са давали на крал Джордж ІІІ, са съдържали арсеник и именно те са утежнявали болестта му.

6. Смърдящ пръст

В един от броевете на престижното списание The Lancet за 1996 г. е описан необичаен случай. 29-годишен мъж се оплаква от това, че неговият пръст, който преди 5 години той случайно е убол с пилешка...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.