zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Необясними загадки на медицината



Необясними загадки на медицината

Алергията на някои хора към водата остава загадка за специалистите.

Въпреки напредъка си медицината все още не намира обяснение за много необичайни факти.

здраве.bg

Краят на всяка календарна година е богат на статии, които се опитват да направят равносметка на новите постижения в различни области. Медицината не прави изключение. Тук обаче ви предлагаме любопитен списък, съставен за списание New Scientist - няколко заболявания, пред чието обяснение науката е все така безсилна.

Тези явления продължават да предизвикват недоумение и отчасти удивление, но те са документирани и учените не спират да търсят тяхното обяснение.

1. Алергия към водата

Звучи абсурдно – осолено като се има пред вид, че нашият организъм се състои на 60% от вода, но... някои хора наистина страдат от алергия към водата.

Те могат да я пият, но проблемът възниква при контакта й с кожата. Няколко минути след взимането на душ или вана кожата на тези хора се покрива с червени петна, съпътствани от силен сърбеж.

За първи път подобно състояние е описано през 1964 г. И до днес причината за този вид алергия няма обяснение. Някои предполагат, че тя може да се дължи на цитотоксичния отговор на кожата при контакт с водата или на свръхвисока чувствителност към нейните йони.

2. Хора-химери

Представете си абсурдната ситуация, в която генетичният тест показва, че жената не е майка на своите деца. Въпреки че много добре знаете кой им е дал живота. Това не е научна фантастика – подобни ситуации вече са регистрирани в няколко страни по света.

Оказва се, че майката в подобни случаи се оказва т.нар. човек-химера (двама души в един) – ембрион, образувал се от сливането на поначало двуяйчни близнаци, т.е. получава се от различни яйцеклетки.

Никой не води статистика колко често се раждат хората-химери, но съвременните методи за изкуствено оплождане очевидно увеличават разпространението на това явление.

3. Синдром на чуждестранния акцент

Ако се събудите със силен ямайски акцент, въпреки че никога през живота си не сте чували за този остров, това означава, че сте развили именно синдрома на чуждестранния акцент.

Най-известният подобен...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.