zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И добрият холестерол не винаги е от полза



И добрият холестерол не винаги е от полза

Всички видове холестерол трябва да са в норма, включително и добрият.

здраве.bg

Високото ниво на т.нар. добър (HDL) холестерол и ниското ниво на лошия (LDL) все още не са условие за добро здраве, твърдят учени от Университета на Чикаго. Резултатите от техните наблюдения показват, че “добрият холестерол” има различна степен на качество и нискокачественият HDL вреди на организма.

В продължение на много години HDL холестеролът се разглеждаше винаги като полезен компонент в кръвта. Колкото повече е съдържанието на “добрия холестерол” в кръвта, толкова по-добре, твърдяха учените.

Но днес вече е очевидно, че и неговите високи концентрации не предпазва човека от сърдечни заболявания. Американските учени твърдят, че при хората с такива хронични заболявания като ревматоиден артрит, бъбречна дисфункция и диабет HDL се отличава от показателите на същия при здравите хора, дори когато количество му в кръвта е съпоставимо: “Нормалният, наистина “добър” HDL намалява възпаленията, но “добрият холестерол” с некачествен състав не е от никаква полза.

Това откритие, според специалистите от Чикаго може да обясни защо някои хора, които имат идеални нива на холестерол, въпреки това развиват сърдечно-съдови заболявания, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.