zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ракът ще е най-смъртоносното заболяване през 2010 г.



Ракът ще е най-смъртоносното заболяване през 2010 г.

16 декември 2008, здраве.bg

До 2010 г. онкологичните заболявания по своята разпространеност ще изпреварят сърдечно-съдовите болести и ще станат най-честата причина за смъртността на хората, съобщават експерти от Световната здравна организация (СЗО).

Ако още сега не започнат да се правят някои необходими промени в начина на живот, към 2030 г. броят на онкоболните ще се увеличи 2 пъти в сравнение с досегашните показатели, се казва в специален доклад на организацията.

Главна причина за нарастването на раковите заболявания е пушенето, което, вече достигнало застрашителна популярност в развитите страни, продължава да става все по-разпространено и в по-изостанали икономически държави. По данни на СЗО , 40% от жителите на най-гъсто населените страни Индия и Китай са пушачи.

През 2007 г. са регистрирани 12 милиона нови болни от рак, а 7 милиона от предварително регистрираните болни ще умрат или вече са умрели през настоящата година.

Експерти прогнозират че през 2030 г. от злокачествени заболявания могат да се разболеят около 27 милиона души, а 17 милиона от тях ще умрат в рамките на 2 до 3 години. Отчитайки глобалното нарастване на населението на планетата, все повече хора ще страдат от рак - към 2030 г. носители на това заболяване ще бъдат около 75 милиона души.

Специалистите призовават международната съобщност да се бори с рака на правителствено и международно ниво, тъй като от това заболяване умират повече хора отколкото при пътно-транспортни произшествия.
„Ракът, който и днес е един от най-големите проблеми и заплахи, е особено изразен в развиващите се страни”, подчертава д-р Дъглас Блейни, президент на Американската общност по клинична онкология, цитиран от Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.