zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 фактора, които влошават паметта5 фактора, които влошават паметта

Какво ни пречи да помним винаги и то това, което трябва.

здраве.bg

Макар природата на паметта все още да не е достатъчно проучена, има достатъчно доказателства за това кои са основните фактори, които я влошават и какъв е механизмът на тяхното действие.

Предлагаме ви списък от 5 такива фактора, които според авторите от списание Prevention имат основно значение за влошените функции на паметта:

1. Пушенето

Цигарите въздействат отрицателно на цялата нервна система ив частност на работата на главния мозък. Резултатите от различни изследвания сочат, че пушачите показват по-лоши резултати в упражненията но запаметяване отколкото останалите хора.

Никотинът наистина може да подобри временно краткосрочната памет, но при продължително наличие на вредния навик дългосрочната памет постепенно изпада в истински нокаут.

2. Недояждането

Също както един автомобил, нашият мозък се нуждае от гориво с високо октаново число. Именно такова гориво е глюкозата, която на практика представлява чиста енергия. Затова, ако тя не достига, мозъкът преминава в режим на сън, т.е. висшите му функции намаляват и дори спират.

3. Херпесът

Става дума за изключително сериозни форми на заболяването, които въздействат крайно негативно на мозъчните функции.

4. Алкохолът

Да, алкохолът в малки дози (и най-вече червеното вино) вече се смятат за безспорно полезни за здравето. Но злоупотребата с него, независимо от възрастта, имат силно негативно влияние на работата на мозъка и значително влошават паметта.

5. Стресът

Всекидневните стресови ситуации също влошават мозъчната дейност и способността да се запаметява. Кратката почивка е достатъчна (при нормални други обстоятелства) да се възстанови нормалната работа на паметта. Неслучайно човек подсъзнателно забравя най-бързо именно дните , изпълнени с отрицателни емоции и преживявания – паметта има способността избирателно да “изхвърля” именно натоварващите го с негативизъм спомени.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.