zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нарушенията в биологичния часовник могат да предизвикат диабет



Нарушенията в биологичния часовник могат да предизвикат диабет

12 декември 2008, здраве.bg

Диабетът и повишеното ниво на захар в кръвта могат да бъдат свързани и с генетично обусловените проблеми в биологичния часовник на човека – с разстройствата на ритъма, на който се подчиняват циклите на жизнената дейност на органите и системите на тялото, съобщава списание Nature Genetics.

Учените са открили варианти на гени, свързани с хормона мелатонин, които повишават риска от появата на диабет.

Мелатонинът регулира ритъма на живот в организма. В съответствие с този ритъм се променя и количеството инсулин, който разгражда глюкозата. Именно неговия недостиг провокира появата и развитието на диабета.

При здравите хора количеството инсулин достига своя максимум през деня, а най-ниското му ниво е през нощта. Учените смятат, че съществуват генетични дефекти, влияещи на мелатонина и биоритмите, като не позволяват на тялото да регулира правилно нивото на инсулин.

Гонсало Абекасис от Университета на Мичитън и неговите колеги са открили вариант на гена, кодиращ един от двата типа рецептори на мелатонина (MTNR1В), който увеличава риска от повишаване нивото на захарта в кръвта и диабета от втори тип. Филип Фрогуел и неговите колеги от Кралския колеж в Лондон са открили подобен вариант при съседен ген. Трета група учени под ръководството на Лейфт Гроп от шведския университет “Лунд” са потвърдили тези резултати.

Всички специалисти, участвали в изследванията отбелязват, че при хората с “опасни” варианти на гена мелатонинът може да потиска отделянето на инсулин в някои клетки на задстомашната жлеза.
Изследователите са единодушни, че получената в наследство “повредена” версия дори само на един рецептор на мелатонина може да доведе до значително по-голям риск от диабет.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.