zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Остеохондроза и простатит: най-честите проблеми на шофьоритеОстеохондроза и простатит: най-честите проблеми на шофьорите

здраве.bg

Професионалните заболявания при хората, които често карат кола, могат условно да се разделят на три групи.

Първата са заболяванията на гръбначния стълб и органите на малкия таз, които възникват заради продължителното седене зад волана, предизвикващо застой в кръвообращението в малкия таз. Тук могат да се отнесат радикулитът, остеохондрозата, хемороидите и простатитът.

Втората група заболявания е свързана с повишеното психично натоварване. Не вярвайте на тези, които ви казват, че си почиват зад волана - нервната система на шофьора е в постоянно напрежение, а това е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания. Водачите на МПС често страдат от проблеми в сърдечния ритъм и хипертония.

Третата група са заболяванията на стамашно-чревния тракт, свързани с нередовното и непълноценно хранене. Но това е характерно за шофьорите-професионалисти, а не за любителите.

Какво може да се направи, за да се възпрепятства появата на тези заболявания и тяхното превръщане в хронични? Колкото и банално да звучи, трябва да се увеличи физическото натоварване. Става дума най-вече за всекидневна гимнастика, която да поддържа нормалната работа на сърцето, кръвоносните съдове и тонуса на нервната система.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.