zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието се предава по наследствоЩастието се предава по наследство

здраве.bg

Безспорно е: щастието не може да се купи. Но затова пък може да се наследи, твърдят британски и австралийски учени.

Освен генетичните изследвания, на участниците в любопитния експеримент (близнаци на възраст от 25 до 75 години) са били задавани въпроси за самите тях - за тяхното усещане за света и степента на удовлетвореност от собствения им живот.

Според резултатите близнаците са оценявали почти еднакво удовлетвореността от собствения си живот. Учените още от самото начало са убедени, че това може да се обясни с наличието или липсата на определени гени. И наистина в хода на изследването те са успели да открият тези части от човешкото ДНК, които определят различните черти от характера и формират личността, “предразположена” към щастието.

Учените, цитирани от АМИ-ТАСС, потвърждават разпространеното мнение за това, че активните, дружелюбните, уравновесените и трудолюбивите хора са по-щастливи от останалите: “Хората, които са наследили позитивната си личност, могат дори да “трупат” щастието като резерв, който могат да използват в тежки моменти от живота си”.

Британските и австралийски психолози вярват, че резултатите от изследването име ще помогнат за по-доброто опознаване на природата на депресивните състояния и усещането за щастие.(a)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.