zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако искате да отслабнете, следете пулса си



Ако искате да отслабнете, следете пулса си

здраве.bg

Бягаме, плуваме, всеки ден използваме гирички... И мнго често с единствената цел да отслабнем. Но пролятата пот не гарантира тънката талия. Трябва да се вслушаме и в сърцето си. В буквалния смисъл!
Физическото натоварване трябва да се дозира внимателно и то съобразено с ритъма на сърцето. Резултатът от всяка тренировка в голяма степен зависи от честотата на сърдечните съкращения - казано с прости думи от пулса.

Специалистите разделят диапазона на пулса (от състоянието на покой до максимално възможното натоварване) на 5 зони, всяка от които си има своите правила. В една организмът се зарежда с енергия за сметка на натрупаните мазнини и човек отслабва, а в друга – за сметка на гликогена, т.е. тренира се за издръжливост без килограмите да намаляват. А в последната, екстремна зона, ако действате твърде необмислено и разгорещено, може много лесно да получите дори сърдечен пристъп.

Границите на зоните се изчисляват трудно, тъй като е необходим професионален подход. Но и приблизителното им пресмятане може да ви помогне да не допускате грешки, които не само няма да доведат до отслабване, но и ще навредят на здравето ви.

Максималният пулс се изчислява по формулата: Рмах = 220 – V (като V е вашата възраст).

Нека проследим особеностите на петте зони. За целта е нужно да знаете пределите на пулса си, да определите целта си и едва тогава да започнете тренировките.

1. Зона на ниско натоварване, оздравителна

0,5-0,6 Рмах

Здравословно състояние:
Лесно можете да поддържате разговор, не успявате да се изпотите, натоварването е леко, без усилия.

Това е най-комфортната тренировъчна зона, в която бавно, но пък сигурно укрепвате сърцето си и увеличавате мускулната си маса. Калориите също изгарят, но за тази цел трябва да тренирате продължително. Натоварването в тази зона е подходящо за възстановителни и лечебни програми - след травми, при голямо тегло и при сърдечно-съдови проблеми.

Съвет:
В...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.