zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емоции



Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емоции

Заместителите на захарта са спорна алтернатива.

dieti.info

Като че ли все повече нараства броят на хората, които “не могат на живеят” без сладките изкушения, а отказът от тях се превръща в истинско мъчение за желаещите да отслабнат.
Привържениците на едната крайност твърдят, че сладкото е враг на стройната фигура, а на другата – че захарта е нужда за работата на мозъка. Кой всъщност е прав?

Попадайки в организма молекулата захароза (това от което се състои бялата захар) се разгражда на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се включва във въглехидратния обмен и осигурява на организма необходимата енергия, а на мозъка – храна. От нервната тъкан този продукт се усвоява направо - без инсулин. За усвояването на глюкозата организмът не трябва да полага никакви допълнителни усилия.

Фруктозата се усвоява 3 пъти по-бавно отколкото глюкозата и затова нивото на кръвната захар се повишава по-бавно.

Употребявайки захар, човек пълнее, защото, след като изразходи първо най-простите въглехидрати, организмът преминава към мазнините, съдържащи се в храната, а след това към тези, натрупани в т.нар. мастни депа.

Казано по друг начин тялото винаги се стреми да работи с най-малко енергийни загуби. Ако калориите, получени от изядената храна, му стигат, той ще изхаби всичко за своите нужди и няма да прибегне към собствените си запаси. Ако с приетата храна организмът получи излишни запаси, той ще ги натрупа – за да може да ги използва при нужда. А захарта като продукт от първия ешалон остава във всеки един от случаите “крайна”.

За вредата от сладкото са чували всички, но тези, които страдат от наследствена предразположеност към захарен диабет, трябва да бъдат особено внимателни. Силният стрес, неправилното хранене или претоварването могат да отключат това заболяване. Най-опасни са резките скокове на нивото на захар в кръвта, а не самият факт, че е употребена захар или друг сладък продукт.

Сладкото се проявява и върху лицето – под формата на пъпки. Дерматолозите подчертават, че неправилното хранене предизвиква допълнително...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.