zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксината срещу СПИН ще е факт до 4 години



Ваксината срещу СПИН ще е факт до 4 години

Това е мнението на тазгодишния нобелов лауреат по медицина.

8 октомври 2008, здраве.bg

Откривателят на вируса на СПИН-а френският професор Люк Монтание, който за своите изследвания в понеделник бе удостоен с Нобеловата награда за медицина, смята за напълно реално до 3-4 г. да бъде създадена “терапевтична ваксина” срещу ХИВ-вируса.

По мнението на учения, цитиран от РИА “Новости”, лечението на “чумата на 20 век” ще стане възможно в най-скоро време при продължаващата финансова подкрепа.

Според него лечението ще се осъществява по-скоро с терапевтична ваксина (която ще спира развитието на болестта при вече заразените), отколкото чрез превантивни мерки.

Сътрудник на Световния фонд за изследване и профилактика на СПИН, през 1983 г. Люк Монтание за пръв път изолира вируса, предизвикващ синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) заедно с вирусолога от парижкия институт “Пастьор” Франсоаз Баре-Синуси.

Тазгодишната Нобелова награда за медицина бе поделена между двамата френски професори и немският им колега Харалд цур Хаузен за изследванията му в областта на рака.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.