zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Куркумата намалява риска от инсулт



Куркумата намалява риска от инсулт

2 октомври 2008, здраве.bg

Традиционната индийска подправка куркума намалява риска от инсулт, съобщават учени от университета в щата Джорджия, които са изследвали влиянието на всекидневната употреба на тази популярна не само в Индия подправка върху здравето на човека.

Данните показват, че хората, които в продължение на година са употребявали редовно куркума, страдат с 30% по-рядко от хеморагичен инсулт (мозъчен кръвоизлив).

Според учените, цитирани от Ройтерс, полифенолите, влизащи в състава на подправката, притежават силни антиоксидантни свойства. Доказана е и способността на куркумата да понижава кръвното налягане.

Мозъчните кръвоизливи според статистиката представляват 30% от всички инсулти.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.