zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, полезни за зрениетоХрани, полезни за зрението

здраве.bg

Правилното и пълноценно хранене не е само начин да се запази теглото в нормата. То е и предпоставка за добро здраве и правилно функциониране на отделните органи, включително и на очите.

Дори да се радвате на идеално зрение, това не означава, че на старини няма да имате проблеми. Около 30% от хората, достигнали 65-годишна възраст, страдат от някакво очно заболяване. За 80-годишните този процент е логично по-висок - 50%, при това за съжаление някои от състоянията не се поддават на лечение, а други водят до слепота.

Основната причина за влошаване на зрението лекарите наричат възрастова дистрофия на жълтото петно (ДЖП). Това е участък от ретината в задната част на очната ябълка, през която зрителната информация се предава в мозъка.

Според статистиката, около 30% от хората над 75 г., страдат от ДЖП, но фактори като интензивното въздействие на слънчевата светлина, пушенето, алкохолизмът и дори наднорменото тегло могат значително да увеличат вероятността от влошаване на зрението.

Изследванията през последните години показват, че употребата на голямо количество мазнини и пренебрегването на зеленчуците задълбочават проблемите, свързани с деградацията на ретината.

Как да си помогнем

Най-известните природни “медикаменти” са морковите и боровинките, съдържащи особени пигменти, които подобряват зрението. Според най-новите изследвания, зелените и жълтите плодове и зеленчуци са много по-полезни за ретината, отколкото оранжевите. Те съдържат значителни количества лутеин и зеаксантин, които също са пигменти, но с много по-силно лечебно въздействие. Интересно е, че тези пигменти се срещат винаги заедно.

Предлагаме ви списък с продуктите, които съдържат лутеин и зеаксантин и общото количество пигменти в тях:
1. Спанак (200 г) – 29,811 мг лутеин и зеаксантин
2. Бяло зеле (200 г) – 23,720
3. Китайско зеле (200 г) – 14,619
4. Тиквички (200 г) – 4,048
5. Царевица (200 г) – 2,429
6. Броколи (200 г) – 2,015
7. Брюкселско зеле (200 г) – 2,015
8. Зелена салата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.