zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очите също се нуждаят от упражнения



Очите също се нуждаят от упражнения

Правилният масаж спомага за премахване на умората и в очите.

здраве.bg

Най-активните мускули на лицето са именно мускулите около очите. Те работят, когато човек се смее, мига, мръщи, усмихва, т.е. почти винаги. Ако искате да се предпазите от преждевременното образуване на бръчки, е добре да полагате внимателни грижи за тънката кожа на клепачите. Грижите не означават само употреба на специални козметични продукти. Има и други фактори, от които зависи свежестта на най-нежната част от лицето и изразителността на погледа.

Както всички останали мускули на тялото, очните мускули също се нуждаят от физическо натоварване. Специалистите предлагат специален фитнес за очите, състоящ се от няколко елементарни упражнения: местете погледа си нагоре-надолу, наляво-надясно, правете кръгови движения, концентрирайте погледа си, а след това отпускайте мускулите.

Тези движения способстват за притока на кръв към очните ябълки и насищането на техните съдове с кислород. Тази гимнастика премахва микроспазмите и нормализира обмена на веществата. В резултат на това се повишава остротата на зрението, поддържа се тонуса на околоочните мускули и се запазва еластичността на тънката кожа в тази зона.

Друг вариант е масажът на клепачите. Тази процедура помага за засилване на кръвообращението в малките съдове и по този начин предпазва от поява на бръчки. Специалистите не препоръчват самостоятелното извършване на масаж. По-безопасно и ефективно е да се оставите в ръцете на опитен козметик. В противен случай може да извършвате неправилни движения, с които рискувате обратния ефект - да разтегнете тънката кожа около очите.

Ако все пак сте решили да се занимавате с тази дейност самостоятелно, няколко пъти дневно можете да си правите масаж шиацу. Силно натиснете с безименните пръсти точките от външните ъгълчета на очите, пребройте до 4, а след това преместете пръстите (с по 4-5 натискания) до вътрешния край на очите.

Аналогичен метод може да се прилага и върху горните клепачи, то в този случай движенията стават в обратна посока - от вътрешната...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.