zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха основната причина за старческото слабоумиеОткриха основната причина за старческото слабоумие

10 септември 2008, здраве.bg

Според група лекари от Университета на Оксфорд това е недостигът на витамин В12 в късна възраст, което води до намаляване в обема на мозъка, съответно и към заболявания като старческото слабоумие (деменция).

Витамин В12, открит през 1948 г., е единственият естествен източник на вещества, съдържащи микроелемента кобалт. Този витамин активно участва с обмена на белтъчини, мазнини и въглехидрати в тясно взаимодействие с витамин С, фолиевата и пантотеновата киселина (известни още като витамин В9 и В5). Една от основните функции на витамин В12 е производството на метионин, който е отговорен за стабилността на психическите функции. Дефицитът на този витамин води до разстройство в нервната проводимост на клетките и до тежки нарушения в психиката, например до множествена склероза. Най-добри източници на В12 са месото, млякото, рибата и морските дарове.

Заключението на британските учени, цитирани от Би Би Си, е базирано на 5-годишно наблюдения над повече от 100 души на възраст от 61 до 87 г. Д-р Сюзън Соренсен от Дружеството по Алцхаймер на Великобритания допълва: “Намаляването на обема на мозъка обичайно води до развитие на болестта на Алцхаймер. Затова е целесъобразно да се включи замерването на нивото на витамин В12 в групата от мерки при възрастните хора”.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.