zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За разпространението на СПИН-а в Европа са виновни... древните римляниЗа разпространението на СПИН-а в Европа са виновни... древните римляни

5 септември 2008, здраве.bg

Учени свързаха уязвимостта на европейците към ХИВ-вируса с пътищата, по които някога са преминали древните римляни. В своя статия, публикувана в научното издание Infection, Genetics and Evolution, авторите съобщават, че сред жителите на страните – някога част от Римската империя значително по-рядко се среща разновидността на рецептора CCR5, която прави хората по-малко податливи на заразяване.

Настоящото изследване отхвърля по-стари теории по този въпрос, които са се опитвали да свържат генетичната особеност с преселването на викингите и някои племена от Азия.

Според авторите на новото изследване, цитирани от New Scientist, разпространението на тази генетична особеност по региони съвпада единствено със земите, които са попадали в границите на римската държава през периода от 500 г. пр. Хр. до 500 г. сл. Хр.

Своят извод учените правят след ДНК-анализ на над 19 хиляди жители на Европа. Засега причините за тази генна мутация не са съвсем ясни.

Много изследователи днес са на мнение, че СПИН-ът вече е взел размерите на епидемия. По официални данни през 2007 г. носители на ХИВ са станали още 33,2 милиона души по света, а от заболяването са починали над 2 милиона.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.