zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цезаровото сечение отслабва майчиния инстинкт



Цезаровото сечение отслабва майчиния инстинкт

То увеличава риска от астма при детето с до 40%.

5 септември 2008, здраве.bg

Жените, родили дете с помощта на цезарово сечение, по-трудно установяват първична връзка с новороденото и реагират на неговите нужди. Това е становището на изследователи от Университета “Йейл” в САЩ под ръководството на Джеймс Суейн, публикувано в новия брой на изданието Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Както е известно, сигналите за предстоящо раждане, са под въздействието на хормона окситоцин. Той е отговорен и за формирането на майчиното поведение, както и за настроението на жената след раждането.

Компютърното сканиране, извършено от американските специалисти, показва, че нивото на окситоцин значително се различава при жените, родили по естествен начин и тези, при които е било направено цезарово сечение.

Според проф. Джеймс Уокер (James Walker) от Кралския колеж по акушерство и гинекология (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) във Великобритания, такава зависимост е установена сравнително отдавна, но проблемите могат да се свържат и с усложненията от раждането по време на операцията, а не от самата нея.

По мнение на специалисти от Световната здравна организация (СЗО) броят на цезаровите сечения в страните от Европа и Северна Америка, не бива да превишава 10-15%, докато в момента той е около 25%. Причината според тях е, че такъв начин на раждане често се избира от самите родилки, а като всяка хирургична намеса, то има странични ефекти.

По данни на д-р Мете Кристоферсен Тулонес (Mette Christophersen Tollånes) от Университета “Берген” (Universitetet i Bergen), Норвегия, плановото цезарово сечение повишава риска от астма с 40%, което може да се обясни с факта, че при естествено раждане то става в момента, когато дробовете на детето са напълно развити, и плодът сам сигнализира, че е напълно готов да съществува самостоятелно. При плановото цезарово сечение кога да стане раждането се определя според формалния срок на износване, а не от степента на развитие на детето., съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    9 месеца    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.