zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето е по-опасно за женитеПушенето е по-опасно за жените

4 септември 2008, здраве.bg

Пушенето при жените увеличава риска от инфаркт толкова, че той си изравнява с този при мъжете, докато при непушачките е значително по-нисък отколкото при представителите на мъжкия пол. До този извод за стигнали норвежки учени от Университета в Лилехамер, цитирани от Би Би Си.

Те са анализирали данните от почти 2000 души, постъпили в болница заради инфаркт. Средната възраст на мъжете-непушачи е бил 72 г., докато при пушачите – 64. При жените тази разлика е още по-значителна – съответно 81 и 66 г.

След като са отчели и отстранили други фактори на риска като хипертония, диабет и повишен холестерол, изследователите са успели да изчислят средната разлика във възрастта при инфаркт между пушачите и непушачите – 6 г. при мъжете и 14 при жените.

Причината за тази разлика при женския пол се свързва с нивото на женските полови хормони естрогени. Както е известно, те влияят положително върху липидния състав на кръвта и по този начин предпазват жените преди менопаузата от атеросклероза, следователно и от исхемична болест на сърцето и нейните усложнения.

Според ръководителя на изследването Мортен Грюндтвиг (Morten Grundtvig) пушенето може да доведе до по-ранно настъпване на менопаузата с всички негативни последици от това.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.