zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресия след отпуската!?



Депресия след отпуската!?

Лятната отпуска трябва да е поне две седмици, препоръчват психолозите. (фото: sxc.hu)

Как да я избегнем или преодолеем по-лесно.

здраве.bg

... него трябва да се отнасяме много сериозно. Недоволството от работата и живота лесно се проявява именно на този етап.

Според испански психолози колко дълъг ще бъде преходния период определя и това дали харесваме работата си. Те посочват, че 35% от испанците редовно изпадат в депресия след отпуската, а причината за това - само 5% от испанците са доволни от своята работа. Техният съвет е, изпадайки в подобна ситуация, да се замислим имаме ли нужда всъщност от такава работа.

Депресията след отпуската не трябва да се приема като проява на слабост: от подобен проблем страдат също толкова и силните и успели в живото и бизнеса. Най-често това е характерно за собствениците на малкия бизнес и за представителите на свободните професии: лекари, адвокати, журналисти.

Как да се справите с депресията, ако тя вече ви е факт

• В работата започнете с най-простите задачи, които не изискват концентрация на вниманието и особени умствени усилия. Разкажете на колегите за приятните моменти от отпуската, покажете снимки, раздайте подаръците – това е една доста успешна програма за първия ден.

• Обяснете на семейството си, че раздразнението ви не е свързано с отношението ви към тях, а точно обратното – вие се нуждаете от тяхната подкрепа. Хората с хармонична връзка се справят по-бързо с проблемите си в работата.

• Преди да се завърнете към обичайния си работен ритъм, заредете се с позитивна енергия. Някои хора се успокояват от разходките, други от компютърните игри. Общуването с приятели също ще помогне, а натрапчивите роднини опитайте да държите настрана.

• Физическите упражнения ще повишат тонуса ви. За тази цел не е задължително да тичате с часове. Достатъчен е дори един час във фитнеса или няколко упражнения у дома.

• Сутрин ставайте с 20-30 минути по-рано. Така ще имате допълнително време да подредите мислите си, да свикнете с домашната обстановка и постепенно да преминете към работния ритъм.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.