zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравият сън подобрява паметтаЗдравият сън подобрява паметта

18 август 2008, здраве.bg

Здравият нощен сън е един от най-добрите начини за подобряване на паметта, твърдят учени от Университета на Женева. Проведените изследвания показват, че качеството на нощния сън има голямо значение за функционирането на мозъка през следващия ден.

“Сънят прави по-здрави връзките между нервните мозъчни клетки, които играят важна роля в процесите на обучение и запомняне”, уверени са швейцарските специалисти.

Според Софи Шварц, ръководител на проекта, сънят има консолидиращ ефект върху заучения материал и укрепва асоциативните връзки.
Учените все още не са установили колко часа сън имат оптимален ефект за организма.

По думите на Нил Стенли, британски експерт в областта на съня, цитиран от Би Би Си, резултатите от изследването подчертават важността на пълноценния нощен сън. Проведените във Великобритания анкети показват, че само 1 от всеки петима жители на Острова спи по 8 часа.

“Сънят не е изгубено време, той има важно значение за процесите на запомняне и обучение”, подчертава Нил Стенли. ”През деня ние получаваме информация, а през нощта я сортираме. Това е особено важно в днешно време, когато информацията около нас е значително повече отколкото в миналото”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.