zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Накарайте двете половини на мозъка си да работят като едно цяло



Накарайте двете половини на мозъка си да работят като едно цяло

ТЯ.bg

... и дясно-мислещите се различават и по начина, по който заучават нова информация. Тези, при които доминира лявото полукълбо, работят добре със символи, което допринася за репутацията им на математици и хора, които помнят формули. Срещали ли сте човек с необичайната способност да помни имена и дати? Това е квинтесенциална функция на лявото полукълбо! Вашата идея за забавление е да решавате судоку и логически задачи? Това разбиране може и да не се споделя от доминирания от дясното ваш партньор.

Десните, от своя страна, предпочитат конкретни идеи и учат визуално. Математическите формули им звучат като китайски език, докато не им се представят илюстративно по някакъв начин. Артистичните изяви със сигурност са им по-приятни, защото те включват създаването на нещо конкретно, като например рисунка или скулптура. И за разлика от левите, вие по-лесно запомняте физиономии, отколкото имена.

Логическо и интуитивно мислене
Това е сериозен аспект, когато става въпрос за разделение между ляв и десен мозък. Лявата половина решава проблемите според логиката, обработвайки информацията линеарно и последователно, за да достигне до логични заключения. Вие разчитате най-вече именно на логиката, когато вземате решение и независимо какво показват фактите, вие ще постъпите според смисъла, който намирате. Когато купуват нещо, левите внимателно ще проучат нещата и ще заложат на фактите и статистиката за даден продукт.

Десните пък често биха заложили на емоциите при вземане на важни решения или най-малкото ще им отдадат същото значение. Интуицията често играе голяма роля в процеса на мислене, но начина, по който се стига до някакво решение, не е ясен. Интересен факт е, че писането включва както функциите на лявото, така и тези на дясното полукълбо. Докато правописът и граматиката попадат под юрисдикцията на лявата половина, дясната страна е отговорна за връзката и смисъла в текста.

Вербално и невербално мислене
Повечето ляво-мислещи се изразяват лесно както вербално,...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.