zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Накарайте двете половини на мозъка си да работят като едно цяло



Накарайте двете половини на мозъка си да работят като едно цяло

ТЯ.bg

Може би смятате, че всичко при вас е ясно – обичате математиката и природните науки, така че сте по-скоро “ляво”-функционираща; или обичате изкуството и музиката и мислите, че дясната ви половина е по-развита.
Който и от двата варианта да е, със сигурност има аспекти на личността ви, които не вземате предвид в диагностиката ляво-дясно.
Да се определи дали някой мисли повече с лявата или дясната половина на мозъка не винаги е толкова просто, а повечето хора са смесица от двата типа.

Между впрочем е ясно, че превъзходството на лявата или дясната половина влияе върху начина, по който възприемаме информацията и дори върху това, как се отнасяме към другите. Да узнаете къде попадате в мозъчния “спектър” е не само забавно, но може да ви помогне да разберете как използвате информацията и как да използвате по-добре другата, “пренебрегнатата” половина на мозъка си.

Линейно и холистично мислене
Една от най-големите разлики между дясната и лявата половина на мозъка е начина, по който обработват информацията. Ако при вас доминира лявата половина, вие възприемате информацията линеарно. Когато мозъкът ви получи някаква информация, той първо подрежда частите й логично, навързва ги и след това стига до цялото. Когато например разказвате някаква история, вие се съсредоточавате върху детайлите – до такава степен, че накрая може да забравите за какво става дума всъщност. Ако имате да изпълнявате някакъв проект, вие първо ще разграничите отделните задачи, преди да започнете работа. Изводът? Защо правите нещо обикновено не е толкова важно като това как го правите.

Ако ли пък при вас доминира дясната половина, вие първо виждате голямата картина. Това не означава, че не обръщате внимание на детайлите, а че се нуждаете от цялото, преди да пристъпите към частите. Да планирате детайли, преди да започнете изпълнението на някаква задача, би ви затруднило – вие по-скоро ще отделите отделните части, след като приключите даден проект. Когато започнете някакъв проект, за вас е от...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.