zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжкото безплодие се предава по наследство?Мъжкото безплодие се предава по наследство?

5 август 2008, здраве.bg

Учените считат това за още едно доказателство, че безплодието е частично свързано с наследствеността.

В изследването са взели участие 311 мъже от Дания на възраст от 18 до 21 г., на чиито родители е бела необходима повече от година, за да успее жената да забременее заради малко количество сперматозоиди или недостиг на здрави мъжки полови клетки в спермата на бащата.

Екипът от специалисти, начело със Сесилия Рамлау-Хансен, си е поставил за цел да докаже, че проблемите с детеродните функции частично са свързани с утежнена наследственост: “Гените играят важна роля при развитието на сперматозоидите. Но на кой от двамата родители децата дължат този проблем все още не може да се каже”.

“Ако безплодието наистина е свързано с наследствеността, това означава, че неговото разпространение ще се увеличава с поколенията и ще е право пропорционално на количеството двойки, които страдат от безплодие и прибягват към средствата на репродуктивната медицина”, обобщават датските учени, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.