zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Религията наистина лекува!?



Религията наистина лекува!?

5 август 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Религията може да е помогнала на хората в древността да се предпазват от болести, съобщи в. "Дейли телеграф". Разделението между хората заради религията на практика е допринесло за ограничаване на инфекциите.

Д-р Кори Финчър и проф. Ранди Торнхил от университета на Ню Мексико твърдят, че именно затова в горещите държави, където има повече болести, религиите са повече, отколкото в тези със сходен размер, но в по-хладен климат.

В Кот д'Ивоар, например има 76 религии, а в Норвегия има 13. В Бразилия те са 159, а в Канада 15. Учените установиха, че в много общества броят на различните религии е пряко свързан с броя на патогените в района.

Според тях, когато хората от различни религиозни групи не контактуват, те по-трудно се заразяват с нови болести. В дългосрочен план това променя и генетичния материал.

"Анализът ни показва, че същността на религията трябва да бъде преосмислена - пишат учените в изданието на Британската академия на науките. Макар и религията външно да служи като социален маркер за групово обединяване и принадлежност, на най-фундаменталното си ниво, тя може да е за избягване и контролиране на заразните болести". БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.