zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В търсене на алтернативното лечение



В търсене на алтернативното лечение

здраве.bg

... , поведението, желанието, мислите, дори сънищата.

Аюрведа
Древната индийска система разделя хората на три типа – вата, питта и капха. В зависимост от това към кой тип спада пациентът, му се назначават съответна диета и лекарства, препоръчват му се корекции в начина на живот.

Интересът към този тип практики нараства едва в последните 2-3 десетилетия.

Остеопатия
За разлика от хиропрактиката, остеопатите като начало трябва да имат медицинско образование, след което усвояват и изкуството да поставят диагноза и да лекуват с помощта на ръцете.

Заради медицинското си образование повечето остеопати не отхвърлят съвременната медицина и се възползват от нейните постижения, като дори предписват изследвания и лекарства (като допълнение към остеопатичното лечение).

Хипнотерапията
Като алтернативен метод на лечение тя също се практикува основно от дипломирани медици. Преобладава мнението, че за намаляване на стреса и избавянето от вредни навици хипнотерапията е много ефективна.

Визуализацията
Този доста нов метод на лечение е базиран на взаимодействието между телесното и духовното и използва силата на съзнанието за лечение на телесните проблеми.

Привържениците на визуализацията твърдят, че методът е ефективен например за по-бързото зарастване на рани и язви.

Фитотерапията
В някои части на света лечението чрез растения е отнесено към алтернативната медицина. И ако не е напълно отхвърлено от официалната медицина, то във всички случаи се разглежда като безобидно домашно средство за леки и сравнително безопасни заболявания.

Използването на растения за лечение обаче изисква задълбочени медицински познания, т.е. добрият фитотерапевт трябва задължително да има медицинска диплома.

Към сферата на естествената медицина се отнасят и много традиционни системи и практики – акупунктура, су.джок, много разновидности на лечебна гимнастика и масаж, апитерапия и т.н. Непрекъснато се появяват и т.нар. авторски разработки – например...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.