zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В търсене на алтернативното лечение



В търсене на алтернативното лечение

здраве.bg

Не сте ли се замисляли понякога дали да не прибегнете към т.нар. алтернативна медицина. Хомеопатия, остеопатия, аюрведа – звучи все по-модно, а и многообещаващо. Но как да се ориентираме кой от какво има нужда...

Едно от обясненията за нарастващия интерес към методите на алтернативната медицина е особено любопитно – според някои специалисти все повече хора са склонни да опитат “нещо алтернативно” заради... напредъка, т.е. непрекъснатото усложняване на традиционната (наричана още често западна) медицина. И наистина много недъзи не се поддават на лечение на “ниво тяло”, тъй като техните корени явно за психически.

Алтернативната медицина с готовност запълва тази празнина – много нейни практики имат за цел да въздействат именно на психиката, като постигнат резултати, които тялото веднага отчита.

Понятието естествена (натурална) медицина включва най-различни практики, които имат малко общо помежду си. Обединява ги това, че всички се опират на собствените сили на организма да се самолекува, както и на природните фактори.

Холистичната медицина
Нея я практикуват по правило дипломирани лекари, които споделят убеждението, че човекът не е само физиология (т.е. тяло), а и психика, и затова най-доброто лечение трябва да отчита всички компоненти. Оттук и названието й – на английски whole означава цял. Впрочем традиционната славянска дума изцелявам има идентичен корен.

Холистичните лекари могат да използват широк спектър от традиционни и алтернативни методи. Те не отхвърлят “западната” медицина, но с готовност разширяват и допълват нейния арсенал.

Хомеопатията
Това вече е съвсем самостоятелна, затворена в себе си система, която има свои методи – и на диагностика, и на лечение (при което се използват естествени природни компоненти).

Като основна особеност на хомеопатията може да се посочи нейният индивидуален подход – при еднакви симптоми на различните хора се предписва различно лечение. При неговия избор се отчитат особеностите на темперамента...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.