zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целият живот е... рефлекс



Целият живот е... рефлекс

Или за условностите и безусловностите във всекидневието.

здраве.bg

... хранене.

Пълзенето също е рефлекторно действие и щом детето започне да пълзи това означава, че то е започнало да реализира следващия рефлекс - изследователския. Той, както и пробиването на първия зъб, също са рефлекторни действия.

Времето от момента на усещане на дразнителя до възникването на реакция в организма се нарича скоростна реакция. При животните тя е моментална и се измерва в милисекунди. При хората индивидуалните различия са много повече. Някои притежават по рождение висока скорост на реакцията, а други евентуално я постигат с интензивни тренировки.

Най-голямата група безусловни рефлекси са защитните (отбранителните). Основен представител на тази група е т.нар. ноцицептивен флексорен рефлекс. Зад тази трудно произносима фраза всъщност се крие отдръпването на ръцете или краката от всеки един болезнен дразнител – горещ, студен, остър или въобще по някаква причина неприятен.

Нещо ни раздразва носа и ние кихаме – това е рефлексът за кихане, който не позволява на потенциалния “замърсител” да влезе в белите дробове. В очите ни попада някаква прашинка и веднага се включва рефлексът за мигане: честите движения с клепачите и обилното намокряне на конюнктивата със сълзи отстраняват от повърхността на окото потенциалната опасност.

Зад гърба ни нещо се сгромолясва и ние приклякваме, закриваме с ръце глава. Това също е защитен рефлекс.

Ако храната, която приемаме не е качествена, веднага ни спасява рефлексът за повръщане. Наистина прагът на този рефлекс е напълно различен при различните хора, но в някакъв момент се задейства при всеки.

Основните инстинкти

Веригите сложни безусловни рефлекси се оформят в инстинкти. Основните от тях са хранителният, половият инстинкт и инстинктът за самосъхранение.

Човекът е единственото същество, което е способно да управлява своите инстинкти и да внася елементи на съзнателно коригиране. В частност с волевото си усилие той е способен да пречупи най-мощния инстинкт в живата природа – този за самосъхранение....

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.