zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целият живот е... рефлекс



Целият живот е... рефлекс

Или за условностите и безусловностите във всекидневието.

здраве.bg

Рефлексът е ответна реакция на нервната система на някакво раздразнение. Докосваме горещия котлон и отдръпваме ръката си, чуваме рязък звук и обръщаме глава в същата посока, поставяме в устата си парче лимон и започва отделянето на слюнка.

Всичко това се извършва автоматично. Понякога не успяваме дори да осъзнаем какво е станало, а нашият организъм вече е реагирал.

Тези рефлекси се наричат безусловни - те са характерни за всеки човек още от неговото раждане и съществуват до края на живота му.

Известният руски физиолог Иван Павлов има най-голям принос за разбирането на рефлексите в живота на човека и животните. За работата си по физиологията на храносмилането (знаменитите опити с кучета) и доказателството за рефлекторната природа на регулирането на храносмилането ученият е удостоен през 1904 г. с Нобелова награда.

Но съществуват и други ситуации. Ние няма да докоснем нагорещената фурна на електрическата печка, няма да се обърнем, ако отзад повикат по име някой друг... Това са т.нар. условни рефлекси, които възникват по време на развитието на всеки човек. Те са строго индивидуални и се базират на нашите навици, знания и опит.

Именно съвкупността от условни и сложни безусловни рефлекси се нарича висша нервна дейност.

Новороденото дете е изтъкано от безусловни рефлекси. Те му помагат да оцелее и да се приспособи към обкръжаващата го действителност до момента, когато само ще започне да осъзнава всичко, което става около него.

Ако прокараме пръст между дланта на детето, то сработва рефлекса си за хващане. Този рефлекс е наследен от приматите – новородената маймуна трябва да се държи за своята майка по време на нейното прехвърляне от един клон на друг и от този рефлекс зависи живота й.

Ако докоснем бузките и краищата на устата на детето, се сработва рефлексът за търсене: детето обръща глава по посока на дразнението и отваря уста. По този начин то всъщност търси майчината гръд. А веднага след като я намери, се сработва рефлексът за сучене, т.е. за...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.