zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Картофите намаляват кръвното



Картофите намаляват кръвното

здраве.bg

Благодарение на кокоамините, които се съдържат в картофите, те спомагат за намаляване на кръвното налягане, показва изследване на британски учени. Това тяхно свойство обаче почти изчезва след обработката им при пържене и печене, например при приготвянето на чипс. Затова специалистите съветват картофите да се готвят само чрез варене или на пара.

Новото качество на картофите е било открито случайно, по време на генетично изследване върху тях.

Кокоамините се използват в китайската традиционна медицина, но се извличат от други растения. За това че те се съдържат и в картофите досега бе неизвестно.

Тези вещества се прилагат широко и при разпространената най-вече в Африка сънна болест, която се предизвиква от ухапване на мухата це-це, обобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.