zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самочувствието на мъжа зависи... от заплатата на колегите муСамочувствието на мъжа зависи... от заплатата на колегите му

9 юли 2008, здраве.bg

Чувството на удовлетворение от материалното възнаграждение значително нараства при мъжете, които знаят, че получават повече пари от своите колегина същата позиция, твърдят учени от университета в Бон, Германия.

С помощта на магнитно-резонансната томография те са изследвали активността на главния мозък на мъже, на които е било обещано възнаграждение от 30 до 120 евро за правилно свършена работа.

Получаването на премия е активирало corpus striatum – тази област от главния мозък, в която се намира центърът на удоволствието, който се възбужда в отговор на благоприятни дразнители: вкусна храна, сексуална възбуда и т.н.

Съзнанието за по-високо възнаграждение оказва забележимо влияние на интензивността на реакцията. Най-активен център на удоволствието имат мъжете, които знаят, че са получили повече пари в сравнение с техните колеги, заключават учените, цитирани от Би Би Си.

“Този резултат се намира в явно противоречие с традиционната икономическа теория, според която най-значим фактор на икономическата мотивация е единствено абсолютният размер на възнаграждението”, заявява ръководителят на изследването Армин Фалк.

Изследователите възнамеряват да направят подобно проучване и за женския пол.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.