zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето не е за тен! Слънцето е за здраве!Слънцето не е за тен! Слънцето е за здраве!

(фото - sxc.hu)

Слънцето, високите температури и недостигът на вода са лоша комбинация.

здраве.bg

... , че най-доброто време за слънчеви бани са утринните часове (от 8 до 10), когато морският бриз оказва охлаждащо въздействие, а скалите и пясъкът не са толкова нагрети. Но през тези по-ранни часове във въздуха има по-малко водни пари и повече ултравиолетови лъчи.
Във връзка с изтъняването на озоновия слой и съответно увеличаването на интензивността на потока УВ-лъчи, вече не се препоръчва сутрешното продължително пребиваване на слънце. Най-добре е тогава просто да се разхождате по брега, облечени с леки светли дрехи, шапка и тъмни очила, а не да се печете на плажа.

Избягвайте още засиленото потене, както и задължително след излизането от водата изтривайте тялото си с кърпа – влажната кожа е по-възприемчива към изгарянията.

Приготвяйки се за море, е добре да се консултирате с лекар, за да сте наясно какви дози ултравиолетови лъчи са безопасни за вас.

При нормално физическо състояние излагането на слънце (хелиотерапията) е полезно за здравето. С негова помощ се усъвършенстват механизмите на ветегативната нервна система, нараства съпротивляемостта на организма към различните инфекции и простудните заболявания, повишава се работоспособността.

Като профилактично и закаляващо средство хелиотерапията се препоръчва за всички здрави хора. Тя е полезна по-специално за тези, които страдат от хиповитаминоза, редица кожни заболявания, бавно зарастващи рани, язви, счупвания на костите, хронични заболявания на опорно-двигателния апарат.

С напредване на възрастта трябва да се приемат по-рядко слънчеви бани, а тяхната продължителност следва да бъде намалена.

Бъдете много внимателни и към реакцията на децата към въздействието на слънцето. Ако детето стане вяло, капризно, раздразнително, ако апетитът му изчезне и се появят нарушения в съня, трябва незабавно да прекратите слънчевите бани. Недопустимо е пребиваването на малки деца под палещите слънчеви лъчи – те трябва да почерняват под тента или плажен чадър.

Хелиотерапията е противопоказна...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.