zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето не е за тен! Слънцето е за здраве!



Слънцето не е за тен! Слънцето е за здраве!

(фото - sxc.hu)

Слънцето, високите температури и недостигът на вода са лоша комбинация.

здраве.bg

Заболяванията от меланома постоянно се увеличават, тъй като изтънелият озонов слой вече не ни предпазва както преди от ултравиолетовите лъчи. Тяхната интензивност се е повишила и провокира развитието на рак на кожата, предупреждават експерти от Световната здравна организация (СЗО).

Ултравиолетовите лъчи сами по себе си не са вредни, ако се отнасяме към тях с мярка, т.е. приемаме ги дозирано. Тогава от тях има само полза – те проявяват своето бактерицидно, витаминообразуващо и еритемно (пигментно) действие.

• Бактерицидното въздействие се проявява чрез способностите на ултравиолетовите лъчи при определена доза облъчване да убиват патогенните микроби.

УВ-лъчите правят възможно изработването на витамин D в организма, а той е необходим за поддържането на нормалното състояние на мускулите, нервната система и костната структура.

• Пигментното действие на ултравиолетовите лъчи се състои в тяхната способност да предизвикват кожни реакции – еритема (зачервяване на кожата) и пигментация (загар).

• При 77% от хората слънчевите лъчи предизвикват едновременно и еритема, и пигментация. Тези хора имат розова, нормално функционираща кожа.

Във втората група влизат около 9% от хората – те са с бледа кожа, при която кожната реакция се проявява само под формата на еритема (кожата само се зачервява, без да придобива загар).

В най-изгодно положение са хората от третата група (около14%), които бързо почерняват на слънце без тяхната кожа да се зачервява.

Голямо значение при слънчевите бани има съчетанието между температурата на въздуха, неговата влажност, вятъра и атмосферното налягане, а също така индивидуалната чувствителност към слънчевата радиация и общото здравословно състояние. Избирайки място за плаж, не трябва да забравяме, че бетонираните площадки поглъщат много топлина и създават благоприятни условия за образуването на поток горещ въздух. Така те могат да превърнат обичайната слънчева баня в гореща и сухо-въздушна.

Преди време се смяташе...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.