zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво ни прави щастливи...Какво ни прави щастливи...

... или големите очаквания срещу простите неща.

Тя.bg

Трудно е щастието да бъде дефинирано или измерено, но повечето хора го познават, когато го почувстват: вълна от радост, тихо задоволство, успокояващо удовлетворение. Науката обаче е объркана: Защо някои хора изглеждат винаги щастливи, докато други са постоянно унили? Има ли нормални нива на щастие?

Щастието е занимавало цивилизациите от хиляди години. Древните гръцки философи са разсъждавали върху определението и източниците му. Но колкото повече се умувало върху щастието, толкова повече въпроси възниквали. Към днешна дата, модерните социални науки са се захванали с въпроса, опитвайки се да дефинират щастието, къде може да бъде намерено то и как може да бъде постигнато.

Изследователи направиха някои интригуващи и неочаквани открития. Например: щастието не е относително! Радостта от живота изглежда не зависи от социалния статус. Всъщност, вярно е точно обратното. Например, ако в сравнение с други, вашият социален статус е по-висок, вие ще бъдете по-малко щастлива от хората, които имат друг критерий за щастие.
Също така: щастието не е постоянно! То е променлива величина. И все пак, много хора от много култури изглежда се наслаждават на живота и намират щастието.

Нещастието пък е изключение, не правило, дори сред напрежението, динамиката и стреса на модерното общество. На практика, прогресът е подхранва щастието, в противоречие на твърденията, че непълноценния (нещастен) живот е чумата на модерните общества. Съвременното общество от западен тип показва много малка разлика в социалните категории за измерване на щастието, както и в тези по полов признак. А с остаряването, разликите изглежда още повече намаляват, а не се увеличават.

Идеята за търсене на щастието, като цел на живота, е всъщност западно творение.
Но, както с повечето “западни” идеи, и тази успя да ни завърти главите до такава степен, че едва ли не се превърна в “национално движение” към щастието. Същевременно, очакванията за това, което може да ни направи щастливи, нарастват...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.